Bozan Ayşegül, “2002 Sonrası Türkiye Sağı”, İlk Yüzyılı Biterken Cumhuriyet: Demokratikleşme Momentleri, Sıradan İnsanlar ve Siyaset, dir. Gencer Özcan, Ömer Turan, Büke Boşnak, Tuğçe Erçetin, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2024, pp.303-315
Link to the free copy of the book (Open Access)
Summary:
Cumhuriyet’in kurulduğu 1923’ten 2023’e uzanan 100 yıllık dönem hakkında bir bilanço, bir döküm ya da genel bir değerlendirme yapmak nasıl mümkün olabilir? Bu hacimli derleme kitap, temelde işte bu soruya bir yanıt verme çabası olarak görülmeli. Kitapta bir araya gelen çalışmalar, Türkiye’de Cumhuriyet’in 100 yılına, sıradan insanlara odaklanan bir çerçeveye öncelik vererek yaklaşıyor. Bazı çalışmalar 100 yıllık dönemin tamamını değerlendirmeyi, bazıları ise sadece belirli bir dönemi yakından incelemeyi tercih ediyor. Kitabın bütünü, okurlara tarihten siyaset bilimine, sosyolojiden mimarlığa, edebiyat çalışmalarından ekonomiye farklı disiplinlerden gelen akademisyenlerin çalışmalarıyla seçmen davranışı, demokrasi, modernleşme, siyaset mücadeleleri ve yurttaşlık deneyimleri gibi konular hakkında detaylı bir perspektif sunuyor. Siyasi sloganların uzun tarihi, Medeni Kanun’un çevirisi, Ankara’nın imarı, Dersim’deki askerî operasyonlar, ideolojiler, popülizm, kadın hareketi, Kürtler, gayrimüslimler, Aleviler, laiklik, AB reformları, kentsel dinamikler, sermaye ve üniversitelerde neoliberalleşme karşımıza çıkan odaklar arasında.
Bu kitap, İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından Cumhuriyet’in 100. yılı için Nisan 2023’te düzenlenen üç günlük konferansla yola koyuldu. Bu konferans, Cumhuriyet’in 100. yılı için düzenlenen en kapsamlı akademik etkinliklerden biri olmuştu. Elinizdeki derleme, bu konferansa konuşmacı ya da moderatör olarak katkı sunmuş akademisyenlerin çalışmalarını okurlara sunuyor. İlk Yüzyılı Biterken Cumhuriyet: Demokratikleşme Momentleri, Sıradan İnsanlar ve Siyaset bir yanıyla bir konferans kitabı. Fakat diğer bir yanıyla bu kapsamlı çalışma bundan çok daha fazlası. Dikkatli okurlar, kitapta yer alan önemli sayıda bölümün konferans tebliğlerine oranla çok daha hacimli olduğunu fark edeceklerdir. Kitapta “Erken Cumhuriyet’e Bakışlar”, “Türkiye Siyasetinde Fikirler ve Davranışlar”, “Demokratikleşme Momentleri”, “Laiklik”, “Yurttaşlık”, “Kentsel Mekân”, “Ekonomi ve Kurumlar” ve “İlk Yüzyıl Nasıl Başladı ve Nasıl Bitiyor?” başlıklı sekiz kısımda, 43 bölüm yer alıyor.
İlk Yüzyılı Biterken Cumhuriyet: Demokratikleşme Momentleri, Sıradan İnsanlar ve Siyaset Türkiye’de eleştirel sosyal bilimlerin, Cumhuriyet’in 100. yılının önemine uygun düşen, geniş çerçeveli ve titiz bir yorumlama çabası.