Kaynaklar ve içerikleri
Seyahatnameler
Kiminin geçmişi 18. yüzyıla uzanan ve toplamda 500’ü bulan seyahatnameler, kütüphanemizin başlıca zenginliklerindendir. Ayrıca sigorta şirketlerinin isteği doğrultusunda hayata geçirilmiş İstanbul ve İzmir şehirlerine dair geniş ve eski haritalar da mevcuttur. Son olarak 100 civarında mikro fiş Osmanlı döneminde Fransız basınının çeşitliliğini gözler önüne sermektedir.
16. ve 20. yüzyıllar arasında, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki Rum kütüphanelerin tarihi konulu bir çalışmada yalnızca İstanbul adalarını ele alan seyahatnameler kayıt altına alınmıştır.
Aikaterini Laskaridis Vakfı’nın desteklediği (http://eng.travelogues.gr/), 15. ve 20. yüzyıllar arasında Yunanistan ve Akdeniz’deki seyyahları gözler önüne seren çalışma yine heyecan verici bir projedir.
Escalin kaynakları
Kralın kadırgalar kaptanı ve Sultan Süleyman döneminde, İstanbul sefirliği görevini 1541-1547 yılları arasında yürüten La Garde Antoine Escalin hakkında, Fransa’daki farklı arşivler ve Milli Kütüphane kaynaklı belgelerin bir kopyası kütüphanemize bağışlanmıştır.
İstanbul Şehir Gözlem Merkezi kaynakları
Kütüphanenin şehir gözlem merkezine ayrılmış salonunda yüzlerce plan ve haritanın yanı sıra İstanbul ve Türkiye’nin diğer şehirleri hakkında kitaplar, belirli bir konu etrafında çoğunlukla basında yer alan haberlerden derlenmiş dosyalar ile harita atölyesi ve görsel arşive erişimi kolaylaştıracak CDler sunulmaktadır.
Jean-Pierre Thieck kaynakları (Jean-Pierre Thieck kimdi?)
Sosyal, siyasi bilimler ile dilbilimi alanlarından üç yüz kadar kitabın bulunduğu Jean-Pierre Thieck’in kişisel kitaplığı IFEA’ya bağışlanmıştır. Bu kitaplara F TH kodu verilmiştir ve kaynaklar kütüphanenin 1 numaralı salonunda yer almaktadır.
Yerasimos kaynakları
Stefanos Yerasimos, IFEA müdürlüğü görevine 1994 yılının güzünde getirildiğinde enstitüye 600 kadar eser ve süreli yayın bağışlamıştı. Bu eserler başlı başına bir bütün teşkil ettiği için, kaynaklar TUR FY kodu altında tasnif edilerek 1. kata yerleştirilmiştir.
Hüsrev Tayla kaynakları
Vefatının ardından Hüsrev Tayla’nın kitaplarının bir kısmı ile fotoğraf, kroki, plan ve restorasyon projeleri gibi kütüphanesindeki diğer içerikler IFEA’nın desteğiyle kayıt altına alınmıştır. Hüsrev Tayla’nın tüm kitapları muhafaza edilmese de bunlardan bazısı satılmış, bazısı mirasçıları tarafından sahiplenilmiş, görseller ve etüt çalışmaları SALT-Research’e bırakılmıştır. Bu önemli mimarın hatırasını yaşatacak kaynakların bir araya getirilmesine katkıda bulunmaktan onur duyan enstitümüz merhumun çocuklarına teşekkürlerini sunar.
TEZ kaynakları
Fransızca, Türkçe, İngilizce ve İtalyanca yazılmış doktora tezi, yüksek lisans tezi, staj raporu, bitirme tezi gibi üç yüz kadar araştırma çalışmasının bir araya getirildiği kaynaklar kütüphanenin 5 numaralı salonundaki hareketli rafların son reyonunda, TEZ kodu altında yer almaktadır.
Orta Asya ve Kafkasya Gözlem Merkezi kaynakları
Güney Kafkasya ülkeleri Ermenistan, Gürcistan ve Azerbaycan’dan başlayıp, Orta Asya’nın doğusuna varan alanı kapsayan 5000 eser İstanbul’da eşine az rastlanır kaynaklara sahiptir.