La Garde Antoine Escalin derlemi

Henüz yayınlanmadı.

Koleksiyonlarımız, 1541-1547 yılları arasında Osmanlı Kapısı'ndaki “büyükelçi” olan La Garde Antoine Escalin (des Aimars) (“Le Polin” olarak bilinir) hakkında büyük ölçüde yayınlanmamış (ve transkripsiyonu/çevrilmiş) belgelerle zenginleştirilmiştir.

Yorulmak bilmeyen tarihçi Bay Yves JULY'nin cömertliği ve titiz çalışmaları sayesinde, kütüphane, başta Fransa ve BNF'nin çeşitli departman arşivlerinden, kadırgaların generali ve La Garde Antoine Escalin hakkındaki değerli bir dizi belge kopyası aldı. 1541-1547 yılları arasında Kanuni Süleyman komutasındaki Osmanlı Babıali'nde "büyükelçi".

Bu bağış, hala az bilinen bu karakterle ilgili birkaç dizi arşiv belgesinin fotokopilerini ve transkripsiyonlarını içeren 4 büyük kutudan oluşmaktadır. Burada toplanan belgeler, bu karakterle ilgili birçok biyografik belirsizliği ortadan kaldırmayı mümkün kılacaktır (Eleştirel Biyografi ve Tarih Sözlüğü'nün bildirimi, Wikipedia veya diğer bildirimlerden artık şimdi güvenli bir şekilde düzeltilecektir ve ince çalışmayı faydalı bir şekilde tamamlayacaktır). Yann Bouvier'in (Antoine Escalin des Aimars (1498? -1578) La Garde-Adhémar'dan Nice kuşatmasına kadar. François Ier'in bir büyükelçisinin yolculuğu). Bu belgelere dayanarak, La Garde-Adhémar'daki La Garde Antoine Escalin'in doğum tarihi kesin olarak verilebilir ve o zamana kadar söylenenlerle karşılaştırıldığında, 1516'da neredeyse 20 yıl (!) ertelenebilir.

escalin1

Her cilt hem belgelerin sunumunu, hem de fotokopilerini ve metinlerin tam bir transkripsiyonunu içerir.

Sabırlı emeğin meyvesi olan ve araştırmacılara sunulan bu meblağ için Sayın July'a en içten teşekkürlerimizi sunuyoruz.