Türkiye’de araştırma yapabilmek için alınması gereken izne dair
Türkiye’de araştırma yapılabilmesi için yasalar uyarınca, yereldeki yetkili mercilerden resmi izin alınması gerekmektedir. Aşağıdaki açıklamaları okuduktan sonra hâlâ danışmak istediğiniz konular hakkında This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. adresine yazabilirsiniz.
Kütüphane ve arşiv erişimi hakkında
Araştırmacının ilgili kurumların sorumlularından yazılı izin alması genelgeçer kuraldır. Bunun için çalışmanın konu, amaç ve takviminin belirtildiği bir mektup göndermek yeterlidir. Türkiye’de üç ayı geçmeyecek çalışmalar için Türk mercilerinden herhangi bir vize talebinde bulunmaya gerek yoktur.
Çalışmanın üç aydan uzun sürmesi halinde, Türkiye’ye giriş yapmadan önce Fransa’daki Türk başkonsolosluklarıyla irtibata geçilerek izlenecek yol hakkında bilgi edinilmesi gerekmektedir.
Müze koleksiyonlarına erişim hakkında
Müze koleksiyonlarına ait eserler hakkında araştırmalara yönelik Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden izin alınması gerekmektedir. Resmi süreci başlatmadan önce ilgili müzenin müdürü ile irtibata geçerek, resmi talebinize iliştirebileceğiniz bir mektubu kaleme alması için, müze müdürüne çalışmanızı tanıtmanızı tavsiye ederiz. Müzelerin listesine buradan ulaşabilirsiniz.
Ayrıca üzerinde çalışılacak malzemeler bir yüzey veya kazı çalışması sonucu elde edilmiş ise resmi izin talebinize kazı başkanının tavsiye mektubunu da iliştirmeniz önem arz etmektedir. İzin talebinizde aşağıdaki belgelerin bulunması gereklidir:
- Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü’ne hitaben, tarihli, imzalı, mümkünse Türkçe kaleme alınmış bir mektup.
Bu mektupta yürüteceğiniz çalışmayı en ayrıntılı şekilde açıklamanız, mümkünse hangi eserlerle ilgileneceğinizi envanter numaraları da belirterek, çalışacağınız müzelerin listesini ve hangi tarihlerde çalışılacağını gösteren bir takvim ile birlikte sunmanız gereklidir.
- Büyük harflerle doldurulacak resmi başvuru formuna ek olarak pasaportunuzun kimlik bilgileri sayfalarının fotokopisi.
Süreç
- Mektubu Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bir kopyasını da ilgili müze müdürlerine iletin.
- Başvuru talebinizi ister Türkiye’den ister yurtdışından gerçekleştirebilirsiniz. Müzelerde araştırma yapmak için uyulması gereken bir son başvuru tarihi olmasa da başvuru taleplerinin değerlendirilmesi zaman almaktadır. Bu nedenle araştırmaya başlayacağınız tarih ile başvuru tarihiniz arasında birkaç aylık bir süre bırakmanız uygun olacaktır.
- Başvuruların takvim yılına göre değerlendirildiği göz önüne alındığında, birden fazla seneye yayılan çalışmalar için başvuruyu her sene yenilemek gereklidir.
- İzinler 1 Ocak-31 Aralık dönemini kapsadığından, çalışmalarınız 1 Aralık-31 Ocak gibi iki ayrı seneye denk gelecekse, iki ayrı izin talebi oluşturmanız gerekmektedir.
Rapport
Araştırmanızı takiben, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne ayrıntılı raporunuzun Türkçe kopyasını hem basılı hem de CD’ye kaydedilmiş şekilde ulaştırmanız zorunludur. Bu işlemin atlanması halinde ileriki araştırmalarınızın otomatik olarak reddi kuvvetle muhtemeldir.
İrtibat makamları
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü
II.Meclis Binası Yanı
Ulus, Ankara 06543
Tel: 0 312 310 4960 dahili. 2059
Faks: 0 312 311 5085, Ömer Ötgün’ün dikkatine
E-posta: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Kazı ve yüzey araştırmaları
Eski düzenlemeler bir araya getirilerek tek bir belge çatısı altında güncelleştirilmiştir. Bu belgenin Türkçesine buradan ulaşabilirsiniz. İngilizce çevirisini ise Amerikan Araştırma Enstitüsü’nün internet sitesindeki (http://ccat.sas.upenn.edu/ARIT/index.html), şu bağlantı aracılığıyla bulabilirsiniz: Rules and Principles for Conducting Survey, Sondage, and Excavations on Cultural and Natural Heritage.
İrtibat merci
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü
II.Meclis Binası Yanı
Ulus, Ankara 06543
Tel: 0 312 310 4960 dahili. 2059
Faks: 0 312 311 5085, Ömer Ötgün’ün dikkatine
E-posta: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği
Paris Caddesi 70 Kavaklıdere Ankara, tel : +90 312 455 45 45
Türkiye’nin Fransa Büyükelçiliği
16 Avenue de Lamballe 75016 Paris , tel: +33 9 65 31 23 67
Fransa dışındaki ülkelerde gerçekleşecek kazılara yönelik ödenek
Fransa’nın Dışişleri Bakanlığı, Fransa dışındaki ülkelerde arkeoloji çalışmalarını o ülkelerde bir işbirliği programı çerçevesinde yürüten arkeologlara yönelik ödenek sunmaktadır. Fransa dışında yürütülecek kazılara yönelik ödenek ile ilgili bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.