Temmuz 1990'da Michel Farrère olarak bilinen Jean-Pierre Thieck, uzun süredir savaştığı AIDS'e yenik düşerek Paris'te öldü. La Passion d'Orient kitabının ilk sayfalarında, onu "kuşağının en göz kamaştırıcı ve yetenekli Fransız oryantalist" olarak tanımlayan Gilles Kepel'in biyografisinin bir özetini okuyabiliyoruz. 1949'da Tunuslu Yahudi kökenli Fransız militan bir anne ve İngiliz sendikacı bir babanın çocuğu olarak yetişmesi onu önce Kahire'ye, ardından Batı Afrika'ya götürdü. Bu militan bağlılık ona, sonuncusu Kahire'de kent toplumu üzerine bir tez başlattığı Mısır'dan olmak üzere, birkaç sınır dışı etme hakkı kazandırdı. Bu nedenle tezinden vazgeçerek ilgisini Osmanlı Suriye'sine, özellikle 18. yüzyılda Halep şehrine yöneltti. Ancak zamanını özellikle savaşta geçirdiği Beyrut'ta ve sevgili arkadaşı Michel Seurrat'ı İslami cihat örgütü tarafından kaçırılıp öldürüldüğü yerde kaybeder. Arkadaşını kaybetmesi korkunç bir şoktur ve onu Arap dünyasından İstanbul'a gitmek için terk eder. 1985'ten itibaren Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü'ne bağlı ve burada Le Monde gazetesinin muhabiri oldu. Üç yıl boyunca Fransız okurları görmezden gelinen Türkiye ile tanıştırdı. Kargaşa içindeki bir ülkede ve şehirde ("İstanbul alt üst"), yeniden İslamlaştırma hareketlerinin ortaya çıkışından travesti gösterilerine ("İstanbul'un travestilerinin açlık grevi") tüm değişimlerin tutkulu gözlemcisi. Kürt mücadelesi (“Kürtler entegrasyon ve ayrılıkçılık arasında”), Le Monde için 145 makale ve Passion d'Orient cildinin sonunda yayınlanan İstanbul“ Binbir Gece Masalları ”na ilişkin altmış sayfalık samimi bir rehber yazdı. 1989'da hastaneye kaldırılmak üzere Paris'e döndü.
17 Temmuz 1990'da Le monde gazetesi Jean Pierre Thieck'e saygı duruşunda bulundu:
« Fransa Başkonsolosu, Türk ve yabancı tarihçiler ve gazeteciler, arkadaşları, İstanbul'un sembolik bir yerinde, Batı'yı Doğu'ya bağlayan Ortaköy köprüsüne Boğaz'a çelenk attı. Tarihte Agrégé olan Jean-Pierre Thieck, İstanbul'daki Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü'nde araştırmalarını Osmanlı İmparatorluğu'na adamıştı. Beyrut'ta Orta Doğu ».
Eserler
« Le problème de la transition dans l’Egypte de Muhammad ‘Ali’ », in Analyses Theories, Paris VIII Üniversitesi dergisi, 1979.
« Les Khitat al Tawfiqiyya de Ali Pacha Mubarak comme source de l’histoire urbaine du Caire au XIXe siècle : utilisation de l’informatique », in L’Egypte au XIXe siècle, Aix en Provence konferansının tutanakları, 1979.
« Un autre orientalisme », compte rendu du livre d’Edward Said, Orientalism, in Annales ESC, Mayıs-Ağustos 1980.
« Décentralisation ottomane et affirmation urbaine à Alep dans la deuxième moitié du XVIIIe siècle » in Mouvement communautaires et espaces urbains au Machreq, CERMOC, Beyrut, 1985.
« Observations sur l’élevage et le commerce des moutons dans la région de Raqqa en Syrie » (Jean Hannoyer ile), Production pastorale et société, MSH n°14, ss. 47-63.
Passion d’Orient, Paris, Karthala, 1992.
Ayrıca bkz. André Bourgey ve Jean Hannoyer « Hommage à Jean Pierre Thieck » in CEMOTI, 1991/11.