Koleksiyonlarımız, Hüsrev Tayla'nın vefatından sonra envanteri çıkarılan kitaplarının küçük bir kısmı ile kütüphanesinin diğer unsurları (fotoğraflar, eskizler, planlar ve restorasyon dosyaları) ile IFEA yardımıyla zenginleştirilmiştir.
Kitapların tamamı korunamazsa - bazıları satıldı, diğerleri hak sahipleri tarafından geri alındı - fotoğraf koleksiyonu ve çalışmalar ve planlar IFEA'nın ortağı olan SALT-Research'e aktarıldı.
Enstitümüz, merhumun çocuklarına teşekkür eder ve bu önemli mimarın hatırasının yaşatılmasında bu “Tayla Derlemi”nun tüzüğüne katılmaktan gurur duyar.
1925 yılında Bursa doğumlu, 2014 yılında vefat eden mimar-restoran Hüsrev Tayla, 1943-1948 yılları arasında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'nde (şimdiki Mimar Sinan Üniversitesi) mimarlık okudu.
1948-1950 yılları arasında Bursa'daki bazı anıtların araştırılmasında Albert Gabriel'e yardım etti. 1951-1957 yılları arasında askerlik hizmetinin ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne katıldı ve İstanbul, Bursa ve Edirne'de çeşitli restorasyon projelerinden sorumlu oldu. 1957'de istifa etti.
1957 ve 1972 yılları arasında Osmanlı döneminden birçok eseri restore etti ve özellikle Ankara'da Kocatepe Camii'ni inşa ettirdi (1967-1986). 1972 yılında İbrahim Paşa Sarayı'nın restorasyonuna başladı. Tarihi Eserleri Koruma Kurulu ve Kültür Bakanlığı'na bağlı olarak Türkiye genelinde çeşitli restorasyon projelerine öncülük etti. 1972-1996 yılları arasında çeşitli kurslar ve konferanslar verdi.
1985 yılından itibaren sadece serbest mimar olarak çalıştı, bilgi ve tecrübesini yurt içi ve yurt dışında konferans ve seminerlerde aktarmaya devam etti. Sa dernière grande oeuvre est la mosquée Şakirin à Üsküdar. TAÇ ve ICOMOS üyeliği yaptı. Gerçek bir yaşayan ansiklopedi, geleneksel Türk mimarisi üzerine iki cildin (Geleneksel Türk Mimarisinde Yapı Sistem ve Elemanları) yazarıdır.
Bir kısmı ailesi tarafından IFEA'ya bağışlanan bini aşkın kitap ve sayısız dergiden oluşan kütüphanesi, Anadolu ve Balkan mimarlığına olan merakını ve ilgisini yansıtıyor.