Intervention en turc
En présentiel
Organisatrices: Elif Can (IFEA- Centre Max Weber), Aurélie Stern (IFEA-Cetobac-GSÜ), Ece Nirun (IFEA- Cetobac), Solène Poyraz (IFEA- Cetobac)
Oktay Özel (Professeur émerite de l'université de Bilkent) - Türkiye’de tarih-siyaset ilişkisi, kamusal alanda tarihin kullanımı ve tarih tartışmaları bağlamında Tarih Vakfı'nın yeri ve rolü üzerine bir değerlendirme (Evaluation de la place et du rôle de la Fondation pour l'histoire -Tarih Vakfı- dans le contexte des relations entre l'histoire et la politique, de l'utilisation de l'histoire dans la sphère publique et des débats historiques en Turquie).
Nurşen Gürboğa (co-présidente de la fondation tarih Vakfı - Université de Marmara) - Tarih Vakfı ve Demokratik Toplum İnşasında Tarih Bilincinin Rolü (La fondation pour l'histoire - Tarih Vakfı - et le rôle de la sensibilisation à l'histoire dans la construction d'une société démocratique)
Date de l'événement | 20/12/2023 6:00 pm |
Places | Illimitée |
Inscrit.e.s | 3 |
Date limite d'inscription | 19/12/2023 4:00 pm |
Lieu | IFEA |
I am a historian studying Ottoman history and former faculty member of Bilkent University, Ankara, Turkey. My primary research interest covers demographic changes, fiscal-economic crises and social movements in Early Modern Ottoman Empire. Recently I have moved to late nineteenth century to deal with the mass migrations of Muslim populations from the lost territories of the empire, their resettlement in Turkey, forms of collective violence and inter-communal conflicts up to Early Republican era. Most recently, I have been experimenting with visual material (photographs, photo-cards, postcards, etc.) of the late nineteenth and early twentieth centuries, exploring their potentials as a source for a creative writing in history, which I tend to call "history of probable," while also keeping my long-lasting interest in issues of history-writing in general.
ODTÜ Uluslararası İlişkiler bölümü mezunu. Boğaziçi Üniversitesi Tarih bölümünden yüksek lisans , Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü’nden de doktora derecelerini aldı. Doktora çalışması “Mine Workers, the State and War: The Ereğli-Zonguldak Coal Basin as the Site of Contest, 1920-1947” adı altında Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi tarafından 2006-2007 dönemi iktisat tarihi alanında en iyi doktora tez çalışması seçilerek yayınlandı. Gürboğa daha sonra Berlin’de “Europe in the Middle East Middle East in Europe” ve “Re-work” araştırma programları kapsamında aldığı doktora sonrası burslarla Şirket-i Hayriye işçileri üzerine çalıştı. 2003’ten bu yana Marmara Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde dersler veriyor. Geç Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemleri sosyal ve iktisadi tarihi, emek tarihi, sosyal politika tarihi, göç ve milliyetçilik alanında yayınları bulunmaktadır.