20-24/09 – Insaniyyat 2022 Kongresi – Tunus
Philippe Bourmaud (IFEA) « Communauté des savoirs et diversifications des sciences dans l’Empire ottoman et en Turquie : Production, acteurs, objets, diffusion EN » (Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye’de bilgi topluluğu ve bilimlerin çeşitlenmesi : Üretim, aktörler, nesneler, yayılma) başlıklı panele katıldı.
Philippe Bourmaud (IFEA) « Deux régimes politiques de l’action humanitaire : Organisations missionnaires protestantes françaises et réfugiés chrétiens anatoliens en Syrie-Liban mandataire » dans le panel : « Les communautés non-musulmanes et leur rôle dans la production des institutions au Levant, 1920-1939 » (İnsani yardım faaliyetlerinin merkezinde iki siyasi rejim: Fransız Protestan Misyoner Örgütleri ve Suriye-Lübnan mandasındaki Anadolu Hristiyan Mülteciler) başlıklı sunum ile katıldı.
Yohanan Benhaïm (IFEA) « Le ministère des Affaires étrangères, de propriétaire de l’État à la désinstitutionalisation : une institution à travers les transformations du régime politique turc » (Devlet mülkiyetinden kurumsuzlaşmaya doğru Dışişleri Bakanlığı : Türk siyasal sisteminin dönüşümleri ekseninde bir kurum) başlıklı sunum ile katıldı.
Youenn Gourain (Paris-Est Üniversitesi, LATTS, IFEA’ya bağlı araştırmacı) « La fabrique urbaine des risques face aux crises : intégration et circulation des connaissances des risques à Istanbul » (Krizler karşısında kentsel risk üretimi: İstanbul’da risk bilgisinin entegrasyonu ve sirkülasyonu) başlıklı sunum ile katıldı.
Marine Ledroit (EHESS, CETOBaC ve Paris Üniversitesi, CEDREF, IFEA) « Quand la crise économique rencontre la crise migratoire : précarité et migrations dans la main d’oeuvre agricole en Turquie » (Ekonomik kriz göç kriziyle buluştuğunda: Türkiye’de tarımsal işgücünde güvencesizlik ve göç) başlıklı sunum ile katıldı.
Poyraz Solène (EHESS, CETOBaC, IFEA, Galatasaray Üniversitesi) « Mémoires locales de la crise syrienne en Turquie : l’expérience du sud-est » (Suriye krizinin Türkiye’deki yerel belleği: Güneydoğu’nun deneyimi) başlıklı sunum ile katıldı.
Nouran Gad (Aix-Marseille Üniversitesi & IFEA) ve Simon Pierre (Sorbonne Üniversitesi & IFPO) Bureau Jeunes Chercheurs tarafından düzenlenen ve SEMOMM ile GIS-MOMM tarafından desteklenen « Enjeux, pratiques et contraintes de l’enquête dans la région MENA » (MENA bölgesinde saha araştırması sorunları, uygulamaları ve kısıtlamaları) başlıklı yuvarlak masanın moderatörlüğünü yaptılar.
28/09 – Uluslararası Etiyopya Araştırmaları Kongresi (ICES21) – Addis Ababa
Anaïs Lamesa (IFEA), 28 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında Addis Ababa Üniversitesi’nde düzenlenen Etiyopya Araştırmaları Kongresi’ne katıldı.
29/09 – Antik ve Orta Çağ sergi salonlarındaki kalıcı serginin açılışı – Addis Abeba
UMIFRE merkezleri arasındaki bir ortaklık ve ihtiyaçların birleştirilmesi projesi çerçevesinde, IFEA – Arkeoloji birimi, Addis Ababa’daki Etiyopya Ulusal Müzesi’nin tarihi arkeoloji konulu kalıcı sergisinin yenilenmesi projesi kapsamında proje için gerekli olan haritaları üretti. Etiyopya Miras Kurumu ve Fransız Etiyopya Araştırmaları Merkezi tarafından ortaklaşa olarak desteklenen bu sergi, 29 Eylül’de açılacak.
Anaïs Lamesa (IFEA) bu atölye kapsamında enstitüyü ve arkeoloji merkezini tanıtacak.