Bu araştırma ekseni, Osmanlı İmparatorluğu’nun sonunda ve cumhuriyet döneminde, tanzimat olarak bilinen Osmanlı reformları döneminden bu yana eğitimden ziyade hem kurumsal hem de askeri alanda meydana gelen bilginin oluşumunu ve dolaşımını incelemeyi amaçlamaktadır. Her şeyden önce bu, bilgi birikimi biçimleri (arşivlerin ve koleksiyonların oluşumu) ve aynı zamanda üniversite disiplinlerinin kuruluşu üzerine bir düşünme sorunudur. Bu, Avrupa referanslarına bağımlılık ile karakterize edilir, her şeyden önce, özellikle ilk Türk Üniversitesi’nin oluşturulmasına ve eğitim yapılarının eğitimine dayanan medrese çerçevesinden kurtulmuş bir eğitim sisteminin modernizasyonuna tabidir. Fransız okulları modeline göre geliştirilmiştir. Avrupa’dan İmparatorluğa ve Cumhuriyet’e kültürel aktarımlar, dilin yenilenmesine ve bu disiplinlerin gelişimi için temel bir temel oluşturan sözlüklerin tasarımına yönelik girişimleri desteklemektedir. Bu nedenle bilimsel bilgi, Osmanlı reformcuları arasında bir modernleşme alanı ve sorunu olarak ve cumhuriyet döneminde ülkenin olgunluğunun ve onları bir ulusal inşa sorununa tabi kılan bilimsel ve akademik özerkliğinin bir göstergesi olarak aktif oluyor. Bu, özellikle gelişmelerinde ulusal, kültürel ve sosyo-politik meselelerle kesişen belirli disiplinlerin oluşumunu incelemeyi içerir: Felsefe, psikoloji, psikanaliz, psikiyatri. Yayılma ve aktarım vektörlerinin incelenmesi (eğitim kurumları, dernekler, programlar, yayın politikaları, aydınların rolü …) ve gelişimlerini destekleyen kültürel aktarım yöntemlerinin incelenmesi (felsefelerin kabulü, çeviriler, öğretmen misafirleri, entelektüellerin yörüngeleri, kavramların evrimi …), bu tür bilgilerin kurumsallaşma ve konsolidasyon hareketini aşan bilim dışı düşünceleri ve konuları güncellemeyi mümkün kılar. Bu nedenle, aynı zamanda, bu şekilde aktarılan temsilleri – özellikle Oryantalizmi – ve bunların algılanma, alınma, deneyimlenme, hatta yeniden sahiplenilme veya atlatılma biçimlerinin incelenmesi meselesidir.
Kurumlarla işbirlikleri
- CETOBaC (UMR 8032 EHESS-CNRS-Collège de France)
- IEP de Rennes
- Université de Bilgi (Istanbul)
- Université de Galatasaray (Istanbul)
- Association de Psychanalyse d’Istanbul (Istanbul Psikanaliz Derneği)
- Espace analytique Istanbul (Psikanalitikalan)
- Lycée Notre-Dame de Sion
Bu araştırma ekseni ile ilgili faaliyetler
- Davetli uzmanlar: Barbara Cassin’in, filozof (19 Şubat 2011), Elisabeth Roudinesco, psikanalist (1 ve 2 Mart 2011), Charles Melman, psikanalist (8 Ekim 2011, Lycée Notre-Dame de Sion’da konferans).
- Konferansın ENS ve EHESS ile ortak organizasyonu « Autour de Jean Deny. Les relations culturelles et scientifiques France-Turquie au XXe siècle”, ENS, Paris, 28 ve 29 Mart 2010
- Sempozyumun ortak organizasyonu Sempozyum « L’orientalisme désorienté ? La Turquie contemporaine au miroir des approches postcoloniales ”, Institut d’Etudes Politiques de Rennes, Rennes, 28 ve 29 Ocak 2010
- “De la collection aux archives : prises en faux ” uluslararası çalıştayın ortak organizasyonu, İstanbul, Boğaziçi Üniversitesi, 21-22 Ekim 2010.
- « Oryantalizmin panzehiri » sempozyumunun düzenlenmesi, İstanbul, 23-24 Şubat 2011.
- « Modern Türkiye’de Felsefe ve Psikanaliz » başlıklı IFEA Semineri
- Bu eksende işbirliği yapan kurumlardan çalışma grubu
- ANR “DISTUR” projesinin yeniden başlatılması: Les aléas de la disciplinarisation en Turquie : le cas de la philosophie et de la psychanalyse.