Çağdaş çalışmaların araştırma eksenleri 2017

Çağdaş Araştırmalar Merkezi, Osmanlı İmparatorluğu’nun sonundan günümüze kadar geniş anlamda tanımlanan çağdaş Türkiye üzerine araştırmaları bir araya getiriyor. Farklı disiplinlerden (tarih, antropoloji, siyaset bilimi, sosyoloji, coğrafya, demografi) araştırmacıları, çalışma alanlarını oluşturan ortak konular etrafında bir araya getirir:

  • Hareketlilik ve Göç;
  • Bölgeler;
  • Çağdaş kültürel süreçler;
  • Medya;
  • Liberalizasyon ve güvenlik politikası
  • Türk siyasi sistemi ve dış ilişkiler;

Kümenin araştırması aynı zamanda IFEA’nın çaprraz araştırmalarının bir parçasıdır:

  • Anadolu mirası
  • Çevre

Kümeye şu anda Ocak 2017’den bu yana IFEA’da bilimsel ikamet eden ve birkaç araştırmacı, doktora öğrencisi ve doktora sonrası araştırmacıdan oluşan Sümbül Kaya başkanlık etmektedir.

Sümbül Kaya, Ocak 2017’den bu yana OVIPOT’tan ve IFEA’nın Çağdaş Araştırmalar bölümünden sorumlu bir siyaset bilimcidir. Gençlerin siyasi sosyalleşmesi, ordu ve daha genel olarak Türkiye’nin siyaset sosyolojisi üzerine çalışmaktadır.
sumbul.kaya@ifea-istanbul.net Kişisel Web sayfası

{tab=Clémence Scalbert-Yücel}

scalbert-yucelClémence Scalbert-Yücel, Eylül 2014’ten Aralık 2016’ya kadar OVIPOT’tan ve IFEA’nın Çağdaş Araştırmalar bölümünden sorumlu bir coğrafyacıdır. Dil ve kültür politikaları, miras dokusu ve azınlık sorunları üzerinde çalışmaktadır. Kişisel Web sayfası

{tab=Jean-François Pérouse}

jfpJean-François Pérouse bir coğrafyacıdır. Kent dinamikleri üzerinden çağdaş Türkiye üzerine çalışıyor. Eylül 2012’den beri IFEA’dan sorumlu.
direction@ifea-istanbul.net  
Kişisel Web sayfası

{tab=Adeline Braux}

photo abraux

Adeline Braux, Ocak 2014’ten Ağustos 2106’ya kadar Kafkasya Gözlemevi’nden sorumluydu. Göç, mülteci hukuku ve Sovyet sonrası alanda diaspora fenomeni konusunda uzman, Göç ve Hareketlilik ekseninin üyesidir. Kişisel Web sayfası

{tab=Elif Aksaz}

Elif Aksaz sosyolog, Galatasaray Üniversitesi’nde göç sosyolojisi dersleri veriyor. Göç ve Hareketlilik eksenini (AMiMo) koordine eder ve göç, sosyallik, evlilik ve akrabalık ile ilgili konularda çalışır.
elifaksaz@hotmail.com
 Kişisel Web sayfası

{tab=Ayşe Akyürek}

Ayşe Akyürek, modern Türkiye’de kadının neyzen ve semazen mévlévie işlevlerine entegrasyonu konusunda Thierry Zarcone danışmanlığında EPHE’de antropoloji alanında doktora tezini yapıyor. IFEA’ya Ekim 2014’te AMI programı aracılığıyla katıldı.
ayseakyurek.idf@gmail.com

{tab=Kristen Biehl}

kristenKristen Biehl is a PhD candidate at the Institute of Social and Cultural Anthropology and the Centre on Migration, Policy and Society (COMPAS), the University of Oxford and doctoral fellow at the Max Planck Institute for the Study of Religious and Ethnic Diversity (MPI MMG) in Göttingen. Her doctoral research focuses on migration, diversification and urban spatial transformation in Kumkapı, Istanbul. She is currently a visiting scholar at IFEA, and is actively involved in the works of AMiMo research programme.
kristen.biehl@linacre.ox.ac.uk
 Kişisel Web sayfası

{tab=Julien Boucly}

Julien Boucly, doktora tezini EHESS’te Nathalie Clayer danışmanlığında Diyarbakır’daki miras politikaları üzerine yapmaktadır. IFEA’ya Ekim 2015’te Mobilite Yardımı programı aracılığıyla katıldı. OUI’yi Helin Karaman ile birlikte yönetiyor ve Anadolu Mirası ve Çağdaş Kültürel Süreçler eksenlerinde aktif olarak yer alıyor.

{tab=Helin Karaman}

Nilüfer Göle danışmanlığında EHESS’te sosyoloji alanında tezini 1980’lerden bu yana İstanbul’da kamusal alanların standardizasyonu üzerine yapan Helin Karaman, Ekim 2015’te IFEA’ya katıldı ve Julien BOucly ile birlikte OUI’yi yönetiyor.

{tab=Anouck Côrte-Réal}

Anouck Côrte-Réal, TRANSFAIRE projesini koordine ettiği ve Liberalizasyon eksenini yönettiği IFEA’da doktora sonrası araştırmacıdır.
cortecorto@yahoo.fr Kişisel Web sayfası

{tab=Jean-François Polo}
Jean-François Polo, Galatasaray Üniversitesi’nde bir delegasyonda görev yapan siyaset bilimcidir. Spor diplomasisi üzerine çalışıyor ve TRANSFAIRE projesinde bağlı araştırmacı olarak yer alıyor.jfpolo@hotmail.com Kişisel Web sayfası

{tab=Claire Visier}
Claire Visier, Marie Curie araştırma bursu (Bilgi Üniversitesi) sahibi bir siyaset bilimcidir. Türkiye’nin AB’ye katılımı bağlamında Avrupa projeleri için finansman mekanizmaları üzerinde çalışmaktadır. TRANSFAIRE projesinde yer alır ve doktora öğrencileri için Clémence Scalbert-Yücel ile araştırma semineri yürütür. claire.visier@univ-rennes1.fr Kişisel Web sayfası

{tab=Lydia Zeghmar}
Lydia Zeghmar, Michael Houseman’ın danışmanlığında Paris-10’da antropoloji alanında doktora tezini ulusal bir geleneğin icadı, bir folklorik topluluk örneğiyle bir etiğin aktarım biçimleri üzerine yapıyor. IFEA’ya Ekim 2014’te AMI programı aracılığıyla katıldı.
lydiazeghmar@gmail.com

{/tabs}

Bu araştırma merkezi iki gözlemevine dayanmaktadır: Observatoire Urbain d’Istanbul (OUI) ve l’Observatoire de la Vie Politique turque (OVIPOT). Gözlemevlerinin misyonu, kursiyerleri karşılarken ve araştırmacıları ziyaret ederken, birincil araştırma kaynaklarını biriktirmek ve kullanılabilir hale getirmektir.

Çağdaş Araştırmalar direği, derginin yayın kurulunda bulunan üyeleri aracılığıyla European Journal of Turkish Studies’in yayınlanmasında aktif olarak yer almaktadır.

{tab=Göç ve Hareketlilik}

Eksen, bir yanda pratiklerin ve bilginin dolaşımının, diğer yanda hareketlilik ve göçün incelenmesi etrafında döner. Kasıtlı olarak çok disiplinli bir yaklaşımın parçası olan bu eksen, küreselleşme, dolaşım fenomenleri ve göç dinamikleri üzerine bir yansıma üzerinde çalışmak üzere oluşturulan kategorilerin ve tipolojilerin analizini bırakır.

2015-2016’da eksen iki seminer düzenliyor: TRANSFAIRE semineri ve Göç semineri (AMIMO Working Papers Seminer Serisi)

Araştırma temaları ve mevcut projeler

  • ANR TRANSFAIRE logo-transfaire

Bu eksen ANR Projesi (2013-2016) “Matières à transfaire. GLOB 2012 programı “Toplumların Metamorfozları – Küreselleşme ve yönetişim” çerçevesinde bir (post-) Osmanlı küreselleşmesinin ”(kısaltması“ TRANSFAİRE ”) mekanları-zamanları. Marc Aymes (CNRS, CETOBAC) tarafından yönetilir ve İstanbul’da doktora sonrası araştırmacı Anouck Corte-Real tarafından koordine edilir.

Uygulamaların, araçların, standartların ve bilginin dolaşımını, yerelleştirilmiş üretimlerinde sonraki bir adım olarak analiz eden çalışmanın aksine, Transfaire projesi, dolaşım tarafından üretilen ve yeniden üretilen teknik ve sembolik araçları incelemeyi amaçlıyor.
ANR TRANSFAIRE, Paris (CETOBAC-EHESS) ve İstanbul’da (IFEA) bir araştırma semineri düzenliyor.

  • AMiMo (Göç ve Hareketlilik ekseni) AMiMo

 

Göç ve Hareketlilik Ekseni (AMiMo), IFEA’da, özellikle Çağdaş Araştırmalar Merkezi, İstanbul Kentsel Gözlemevi ve Kafkas Gözlemevi bünyesinde yürütülen bir araştırma geleneğine dayanmaktadır. AMiMo, Türkiye ve Kafkasya ile ilgili olarak göç ve hareketlilik fenomenlerini inceleyen sosyal bilim araştırmacılarını bir araya getiriyor.

2015-2016’da AMiMo bir araştırma semineri düzenliyor (AMIMO Working Papers Seminar).  

IFEA ekibi ayrıca, amacı, mültecilerin mevcut akışlarını tarihsel ve bölgesel bağlamlarında analiz ederek Orta Doğu’daki göç bilgimizi derinleştirmek olan ANR LAJEH projesinde yer almaktadır.

{tab=Bölgeler}

Bu eksen, bir yanda bölgelerin politik, bilimsel ve hayali dokusunu, diğer yanda sosyal ve politik dinamiklerin bölgeselleşmesini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu eksen, IFEA’da, özellikle 1988 sonunda kurulan İstanbul Kentsel Gözlemevi çevresinde bir araştırma geleneğinin parçasıdır. Araştırma, İstanbul metropolünün toprakları ile sınırlı olmaktan çok, bölgedeki topraklarla da ilgilenmektedir.

Araştırma temaları ve mevcut projeler

Bu ANR projesinin amacı, Akdeniz kıyısında kentsel sınırların nasıl üretildiğini ve bunların nesnesi oldukları entegrasyon ve dışlama süreçlerini daha iyi anlamaktır.

Bu araştırma teması, Ekim 2012’de d’Alembert Fonu’ndan sağlanan fonla başlatıldı ve özellikle Medi-Lev semineri (INALCO / EFA / LAU-Ehess / IFEA) ve MEDITER programı (Paris-VIII – Claudia Moatti), Akdeniz’in sosyal bilimleri üzerine.

  • Siyasetin toprakları

Ulus-Devlet-Bölge oluşumu henüz çok yeni olan bir ülkede, bölgeci siyasi seferberliklerin sahnesi, bölgenin siyasi yönetimine ilişkin tartışmalar canlı olmaya devam ediyor. 2000’lerde istatistiksel bölgeselleşme veya (Bölgesel) Kalkınma Ajanslarının kurulması, ulusal bölgeye yaklaşmanın başka yollarını başlatmaya yardımcı oldu. Özellikle Siyasal Yaşam Gözlemevi ve İstanbul Kentsel Gözlemevi bünyesinde veya ANR TRANSFAIRE çerçevesinde IFEA araştırmacıları, yerel siyasi güçlerin ortaya çıkışı, kamu politikalarının bölgeselleşmesi veya kamu ve özel aktörler arasındaki ilişki ile ilgilenmektedir. kentsel ve bölgesel yönetimde.

IFEA ayrıca, École des Ponts et Chaussées’in (Dominique Lorrain) « Chaire Villes » tarafından yürütülen « Le gouvernement des grandes métropoles  » adlı bir programa dahil olmuştur.

Kristen Biehl, Oxford U. (COMPAS), Max-Planck Fellow

{tab=Processus culturels}

Çağdaş kültürel süreçler ekseninde toplanan toplu veya bireysel araştırmalar, Türkiye’deki çağdaş kültürel süreçleri tüm karmaşıklığı ve küreselleşme bağlamında analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bunu yaparken, örneğin modernite-gelenek gibi sıklıkla başvurulan karşıtlıkların ötesine geçerler; laiklik-dindarlık; kültür-politika; ve folklor, dindarlık, cinsiyet veya kültür politikaları gibi Türkiye üzerine yapılan çalışmaların belli başlı temalarını, özellikle ulusal inşa veya kimlik perspektifinin ötesinde, yeni perspektiflerden yeniden keşfetmek.

Şu anda devam eden üç proje var:

{tab=Medya}

Türkiye’deki ve bölgedeki medya yapımlarının mantığını, fabrikalarını ve alımlanışlarını sorgulayan bu eksenin iki güncel projesi var.

{tab=Liberalizasyon}

Liberalizasyon ve güvenlik politikası

Yirmi yılı aşkın bir kapalı ekonominin ardından, 1980’den bu yana Türkiye ekonomisinin liberalleşmesi ve uluslararasılaşması, ulusal ekonomik manzarayı derinden değiştirmiştir. Türkiye’nin 1995 yılında gümrüğe katılması, tüm ekonomik ve siyasi farklılıkları ortadan kaldırmadan özellikle Avrupa (ekonomik) alanına entegrasyonunu işaret etti. Bu karmaşık süreçler, özellikle finansman, üretim, ticaret ve tüketim uygulamalarının bazen yasal yapıların önüne geçerek çeşitlenmesine ve melezleşmesine neden olmuştur.
Bu bağlamda, Çağdaş Araştırmalar Merkezi’nden araştırmacılar, Türkiye’nin ekonomi yoluyla artan bu iç içe geçmesinin siyasi ve toplumsal etkileriyle ilgilenmektedir.
 
Araştırma, özellikle OVIPOT ve OUI çerçevesinde geliştirilmiştir ve aşağıdaki temalar etrafında dönmektedir:

  • gücün ekonomi aracılığıyla dolaşımı ve dönüşümü
  • lİstanbul kentsel dokusunun ticari ve ekonomik uygulamalardan yeniden yapılandırılması
  • Türk devletinin özelleştirmeler prizması yoluyla yeniden örgütlenmesi
  • siyasi liberalleşme, ekonomik liberalleşme ve güvenlik politikalarının oluşumu arasındaki karmaşık bağlantılar

{tab=Dış ilişkiler}

   Şu anda devam eden proje:

  • Devlet mantığı / ulusötesi uygulamalar: Türkiye – Irak – Suriye ve İran’ın Kürt bölgelerindeki mevcut dinamikler

Koordinasyon: Yohanan Benhaim ve Arthur Quesnay

Ortaklar

IFPO http://www.ifporient.org/
Exeter Üniversitesi 
http://www.exeter.ac.uk/
Aix-Marseille Üniversitesi – CERIC http://www.ceric-aix.univ-cezanne.fr/ 

{/tabs}

{tab=Dipnot}

Dipnot, IFEA araştırmacılarının blogudur. Güncel olaylarla ilgili analizler, okuma raporları ve yansımalar sunar.

dipnot mini 

 

Quelques remarques sur l’évolution régionale de l’emploi déclaré entre 2013 et 2014 À partir des données récemment fournies par le TÜİK – transformées en cartes par Pascal Lebouteiller – on peut esquisser une brève analyse de l’évolution régionale… http://dipnot.hypotheses.org/1069


Vahdet, une unification sous le signe de la différence ? Servant manifestement la reconfiguration en cours, « par le haut », du champ de la presse turque, l’arrivée du quotidien Vahdet marque aussi une étape… http://dipnot.hypotheses.org/1054


Religion, Contention & State Power beyond Turkey Let me start with a confession of sorts. I am a Dutch post-doc researcher that almost ten years ago stumbled, while living in Damascus… http://dipnot.hypotheses.org/971


Lieux et milieux du Kurban Bayramı. Retours sur un terrain exploratoire à Istanbul Le séjour de recherche réalisé à Istanbul en amont, pendant et en aval de la « fête du sacrifice » (kurban bayramı, 4-7 octobre 2014) s’inscrit dans un projet de recherche… http://dipnot.hypotheses.org/889


De la difficulté d’être une ONG ou une association en Azerbaïdjan L’apparence policée du régime azerbaïdjanais s’est fissurée à l’occasion du discours prononcé par le Président Aliyev au Parlement européen… http://dipnot.hypotheses.org/806


La catastrophe de Soma-Eynez (Manisa, Égée) du 13 mai 2014 : la conséquence inévitable d’un productivisme aveugle ? Le discours du Premier ministre du 14 mai 2014 vers 16 h – soit près de 24 heures après l’accident – a plus visé… http://dipnot.hypotheses.org/739


 Le marché du gaz naturel : vers une libéralisation totale ? Le subventionnement du gaz comme frein à la libéralisation complète du marché Lorsqu’en 2001, la loi n°4646 sur le marché du gaz fut votée, l’objectif visait… http://dipnot.hypotheses.org/489


Mise en perspective des évolutions du marché domestique du gaz naturel en Turquie depuis 2001 Malgré la clémence saisonnière dont jouissent les habitants d’Istanbul ces derniers jours, les hivers sont chaque année… http://dipnot.hypotheses.org/479


D’une bibliographie à l’autre… À propos du dernier “dossier de l’IFEA” Le 11 février 2014 était mis en ligne le numéro 21 de la série “la Turquie aujourd’hui” des dossiers de l’IFEA. Intitulé Istanbul bibliography 2000-2013, cet épais dossier… http://dipnot.hypotheses.org/470


“Après les élections locales du 30 mars 2014, 16 000 villages vont être rayés de la carte” C’est ainsi qu’Ali Ekber Yıldırım, le chroniqueur des questions agricoles du quotidien économique “Dünya”, titre son papier en date du 14 janvier… http://dipnot.hypotheses.org/464


Note de lecture : Écrivains de Turquie. Sur les rives du soleil Écrivains de Turquie. Sur les rives du soleil est une anthologie d’écrivains turcs contemporains éditée par la maison d’édition Galaade1. Créée en 2005 par… http://dipnot.hypotheses.org/435


Une nouvelle revue dans le champ de l’urbain, de l’archéologie à l’architecture : TAÇ (premier numéro Octobre-Décembre 2013) On connaît la fondation TAÇ (Türkiye Anıt Çevre Turizm Değerlerini Koruma Vakfı), vieille institution dédiée à la protection du patrimoine “naturel et culturel”, créée en avril 1976 sous l’égide… http://dipnot.hypotheses.org/427


Compte rendu de lecture : Özcan Yılmaz – La formation de la nation kurde en Turquie L’ouvrage de Özcan Yılmaz intitulé La formation de la nation kurde en Turquie est le résultat de son travail de doctorat qu’il a effectué sous la direction… http://dipnot.hypotheses.org/420


Les « Jardins de l’Hevsel » : patrimonialisation ou urbanisation ? Les jardins de l’Hevsel à Diyarbakır viennent d’être admis, avec le centre historique et ses murailles, sur la liste indicative du patrimoine de l’UNESCO par le Ministère turc… http://dipnot.hypotheses.org/403


İki deniz arası – Une marche pour la ville À l’heure des Grands Travaux (l’inauguration du Marmaray s’est faite le 29 octobre 2013) qui symbolisent la course effrénée à l’internationalisation et l’hypermétropolisation… http://dipnot.hypotheses.org/370


Compte-rendu de lecture Dilek Yankaya – La nouvelle bourgeoisie islamique Le livre de Dilek Yankaya est issu de son récent travail de doctorat dirigé par Nilüfer Göle. L’ouvrage part d’un fait dont on entend beaucoup parler… http://dipnot.hypotheses.org/364


Cartographie de l’installation des centrales hydroélectriques en Turquie Afin de réduire ses importations d’énergie fossile qui pèsent de plus en plus lourdement dans sa balance commerciale extérieure et d’accompagner la demande croissante… http://dipnot.hypotheses.org/344


Note de lecture. Migration around Turkey: Old Phenomena, New Research Le programme de recherche Migration Research Center at Koç University (MiReKoc), établi en 2004 avec la collaboration de la fondation suisse the Foundation for Population, Migration… http://dipnot.hypotheses.org/325


Selam ou la mise en scène de l’action du mouvement de Fethullah Gülen à l’étranger « L’homme blanc peut-il être bon ? » se demande au début du film un enfant sénégalais face à l’indifférence des Occidentaux. C’est à cette question que le film Selam… http://dipnot.hypotheses.org/280


La possibilité d’une paix. Le « processus de paix » en Turquie : quelques publications à signaler Ce qu’il est convenu depuis la fin de l’année 2012 d’appeler le “processus de paix” (barış süreci) et qui s’est traduit par le retrait des éléments armés… http://dipnot.hypotheses.org/271


Compte Rendu de Séminaire « Perceptions des migrants internationaux en Turquie » Le 12 avril 2013 s’est tenu à l’université de Bilgi un séminaire portant sur la perception des migrations et des migrants internationaux en Turquie. Organisée en partenariat… http://dipnot.hypotheses.org/249


Les variations régionales du taux de fécondité en 2010/Regional variations of the fertility rate in 2010 On sait le caractère politiquement sensible des questions démographiques dans la Turquie actuelle. Le pouvoir politique s’en saisit fréquemment à travers des déclarations… http://dipnot.hypotheses.org/208


Televizyon dizileri kentsel dönüşümü sahiplenince.. « kayıp şehir »? Televizyon dizileri yoluyla mahalle olgusunu simgesel olarak yeniden şekillendirmeye ve bu dizilerin yeni gözde konusu olan İstanbul’un… http://dipnot.hypotheses.org/193
Quand les séries télévisées s’emparent de la transformation urbaine… Ville perdue ? Pour la dernière fois, le 26 mars 2013, a été diffusé sur la chaîne Kanal D un épisode du feuilleton télévisé turc « ville perdue » (Kayıp şehir)… http://dipnot.hypotheses.org/184


Jérome Cler – Turquie. Cérémonie de Djem Bektashi – La tradition d’Abdal Musa À la fois liturgie commémorant les récits fondateurs de la foi des bektashis et agape fraternelle réunissant toute la communauté, la cérémonie… http://dipnot.hypotheses.org/173


Recherche et photographie Évolutions politiques, identité nationale, conflits sociaux, mythes collectifs … Nombreux sont les photographes… http://dipnot.hypotheses.org/165


Les nouveaux horizons d’influence de la Turquie à travers l’indicateur des liaisons aériennes À l’heure où l’appel d’offre pour la construction du troisième aéroport international d’Istanbul… http://dipnot.hypotheses.org/45


L’évolution depuis 2002 des investissements directs turcs à l’étranger : un indicateur de rayonnement à suivre Si l’habitude est grande d’étudier la Turquie comme un pays-cible pour les investissements directs étrangers (IDE)… http://dipnot.hypotheses.org/41


La création de 13 nouvelles municipalités métropolitaines en Turquie par la modification de la loi n.5779 ou le triomphe écrasant de l’urbain dans l’ordre de gestion territoriale Le 11 novembre 2012 la Grande Assemblée Nationale de Turquie a finalement – après des débats très houleux… http://dipnot.hypotheses.org/37

{tab=Kütüphane}
Her ay, IFEA kütüphanesi bir tema etrafında bir dizi kitap ortaya koyar (ister şehirler, ister yanan sorular, ister bilimsel programımızla ilgili konular, ister disiplinlerimiz için sembolik yazarların tanıtımı veya tarihte iz bırakmış olsun). kurumun ….).

La Turquie et l’ européenne Mars 2015 Sans être exhaustive sur ce thème, la bibliothèque de l’IFEA reflète bien la production scientifique sur les questions Turquie-Europe et ses évolutions… http://dipnot.hypotheses.org/983
La Méditerranée dans les sciences sociales et humaines turques : une discrète nouvelle venue ?
Février 2015 La question de la Méditerranée “vue de Turquie” continue à nous préoccuper. Après le cycle de conférences… http://dipnot.hypotheses.org/981
Planification régionale et territoriale en Turquie
Décembre 2014 Le dernier et dixième « Plan quinquennal de développement » (Kalkınma Planı) – qui concerne la période 2014-2018 – a été rendu public au printemps… http://dipnot.hypotheses.org/911
Autour de la relation Turquie-Azerbaïdjan
Octobre 2014 La relation de proximité qu’entretiennent l’Azerbaïdjan et la Turquie se manifeste dans bien des domaines… http://dipnot.hypotheses.org/874
La Turquie et ses voisins syrien et irakien
Juin 2014 Les frontières tracées à l’issue de la signature du traité de Lausanne en 1923 ont…http://dipnot.hypotheses.org/769Tour d’horizon des Études culturelles Mars 2014 La notion de « culture », plutôt que de désigner un panthéon de références doit se définir comme « les manières de vivre… Présentoir
Une production audiovisuelle turque sous contraintes multiples : l’Histoire, l’audience, le marché, le
politique
Décembre 2013 En l’espace d’une vingtaine d’années le paysage audiovisuel turc (PAT) a considérablement évolué …
Présentoir
Marges urbaines, par-delà centre et périphérie Octobre 2013 Compte tenu du développement effréné et inégal de l’organisme urbain stambouliote, il paraît difficile … Présentoir
Le commerce, un objet d’étude pluridisciplinaire Mars 2013 « Les clients continuent à venir chez moi car chez DIA, on fait passer les produits … Présentoir
Politique étrangère de la Turquie Janvier 2013 Formée d’après la formule  d’Atatürk “paix à l’intérieur, paix à l’extérieu… Présentoir
Trabzon Décembre 2012 Nous présentions le mois dernier Kayseri, la ville aux quatre universités (dont deux … Présentoir
Kayseri À partir de ce mois de novembre 2012, le présentoir de la bibliothèque de l’IFEA sera désormais péri…  Présentoir

{/tabs}