Spot ışığında bir araştırmacı
Elisabeth Roudinesco (EPHE, Paris VII Üniversitesi)
1 Mart 2011 Salı 18.00’de Lycée Notre Dame de Sion’da
« Freud: Mahremiyetin Devrimi »
2 Mart 2011 Çarşamba saat 16.00’da Bilgi Üniversitesi’nde
« Jeopsianaliz: psikanalizin kuruluş koşulları »
Fransa’daki usta Psikanaliz Tarihi ile tanınan Elisabeth Roudinesco, Gilles Deleuze ve Michel Foucault’nun öğrencisiydi. Paris VII Üniversitesi Tarih Bölümü’nde Profesör – Denis Diderot, eğitim aldığı Jacques Lacan tarafından kurulan Paris Freudian Okulu’nun bir üyesidir. Freud karşıtı kabadayıların hedefi olarak, psikanalizin ilkesini, onu eleştirenlere karşı zekice savunur. Otuz kadar dile çevrilmiş çok sayıda kitabın yazarı, 1996’dan beri Le Monde gazetesiyle işbirliği yapıyor.
« Freud, mahremiyetin devrimi »
1 Mart 2011, 18:00, Notre Dame de Sion lisesinde, konferans salonu
Moderatör: Ferda Keskin (Bilgi Üniversitesi)
Türkçe simültane çeviri ile Fransızca sunum.
1789 Devrimi’nin bir yüzyıl önce sona erdirdiği eski feodal düzene hâlâ bağlı bir Mitteleuropa’nın kalbinde, Haskalalı bir Yahudi tarafından icat edilen psikanaliz, hemen, aynı zamanda katkıda bulunduğu bir babalık işlevine sembolik olarak yeniden değer vermek istedi. Analiz. Oidipus trajedisine dalmış insanlık vizyonuyla dünyaya büyüleyici bir ütopya, yeni bir bilinçaltı bilimi getirdi. Freud, mahrem anlamın kaşifi olarak ortaya çıktığından beri bu bir devrimdi.
« Jeopsianaliz: psikanalizin kuruluş koşulları »
2 Mart 2011, saat 16.00’da Bilgi Üniversitesi Kampüs Santral, E4 nolu bina, oda n°304.
Fransızca sunum, çeviri olacaktır.
Psikanalizin coğrafi olarak kurulması için gerekli koşullar, bir yanda, psikiyatrik bilginin önceden oluşturulmasıdır, yani, herhangi bir düşüncenin zararına olacak şekilde akıl hastalığı kavramını kavramsallaştırabilen deliliğe bir bakıştır. ilahi kökene sahip olma ve diğer yandan, aktarımsal bir aktarımın özgürce uygulanmasını garanti edebilecek bir hukuk kuralının varlığı. Sonuç olarak, kültürlerdeki veya zihniyetlerdeki farklılıklar, belirli bir ülkede psikanalizin kurulması için daha önce bahsedilen iki koşuldan daha az önemlidir. Birkaç durum incelenecektir: Latin Amerika kıtası, Avrupa’nın aynası, Avrupa ile çatışmalı veya çatışmasız ilişki içindeki diğer kıtalar. Bu yerleşim mi yoksa kolonizasyon mu?
Bu konferanslar, Notre Dame de Sion Lisesi ve Bilgi Üniversitesi’nin katkılarıyla IFEA tarafından düzenlenmektedir.