Kürt Sineması’nda Cinsiyet Temsillerine Bakış ve Panel

Quand / When / Etkinlik Tarihi

mai 21, 2025    
13:00 - 15:30

Où / Where / Etkinlik Yeri

IFEA
Tomtom, Nuri Ziya Sok. No:10, 34433 Beyoğlu , Istanbul, 34433

    POUR S'INSCRIRE EN PRESENTIEL

    Türkçe ve İngilizce altyazılı
    Kayıt formu (son kayıt tarihi 19 Mayis saat 15:00)
    Kayıdınız oluşturduktan sonra etkinliğe 2 gün kala bir konfirmasyon emaili gönderilecektir.
    Girişte kimlik kontrolü yapılmaktadır

     

    Program

    Çarşamba 21 Mayıs 

    13: 00: Stêrka Li Ser Xetê (Star On The Border, 2024, kısa metraj),  Berivan Saruhan.
    13: 30: Yavru Karınca (Baby Ant, 2023, kısa metraj), Derya Uygurlar
    14: 00: Garan (2025, Kısa Metraj), Mahsum Taşkın
    14: 30: GotûbêJin (2023, Belgesel), Nimet Gatar

     

    Sınırdaki Yıldız / Yönetmen Biyografisi
    Bêrîvan 1994 yılında Mardin’in Kızıltepe ilçesinde doğdu. 2017 yılında Mardin Artuklu Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Birçok sivil toplum kuruluşunda gönüllü ve profesyonel çalışmalar yürüttü. Toplumsal cinsiyet ve kadına yönelik şiddetle mücadele alanında çalışma yürüten Kadın Zamanı Derneği’nin yöneticisi. Öte yandan 2016 yılından itibaren yeminli serbest tercüman, editör ve Kürtçe dil eğitmeni olarak da çalışmalarını sürdürmekte olup şu an Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde danışmanlık yapmaktadır.

    Künye:

    Filmin Adı:  STÊRKA LI SER XETÊ / STAR ON THE BORDER/ SINIRDAKİ YILDIZ
    Tür: Belgesel
    Süre: 19.40
    Konuşulan Dil: Kurdi’nin Kurmanci lehçesi
    Alt yazı: Türkçe ve İngilizce
    Yapım Ülkesi: Türkiye
    Yapım Yılı: 2024
    Yapımcı / Producer:  Hakikat Adalet Hafıza Merkezi
    Yönetmen / Director: Bêrîvan Saruhan
    Senaryo / Script : Bêrîvan Saruhan
    Görüntü Yönetmeni / Cinematography: Bêrîvan Saruhan
    Kurgu / Editing: Musab Tekin, Ozan Çağlar
    Ses/ Sound: Çağlar Çakmak
    Müzik / Music: Bariş Çîçek /Tirpêspiya min
    Yunus Dîşkaya/ Ruhê min teyr e
    Bedirxan Temo/Ala qemşê

    SİNOPSİS
    Mardin’in sınıra sıfır noktasındaki “Dirbesiyê” adlı yerleşim yeri askeri-politik gelişmelerin etkisiyle değişip dönüşmek zorunda kalmıştır. Bunun en ironik örneklerinden biri de 1993 yılında evlerin pencere korkuluklarında bulunan yıldız simgesinin siyasi bir sembol olduğu gerekçesiyle sakıncalı bulunması ve pencerelerden sökülmesi için köye askeri kuvvetler tarafından baskınlar yapılmasıdır.

     

    YAVRU KARINCA/ YÖNETMEN BİYOGRAFİSİ
    Derya Uygurlar 1991 yılında Siverek’te doğdu. Ulusal ve uluslararası projelerde oyunculuk yapmaktadır. Caroline Fourest’in Soeur d’armes (Fransa/ABD, 2019), Mano Khalil’in Neighbours (İsviçre, 2021) ve Bahman Ghobadi’nin The Four Walls (Türkiye/ABD, 2021) filmlerinde rol almıştır. Yavru Karınca, yönetmen olarak, ilk kısa filmidir.

    KÜNYE:

    TÜR: Kurmaca – Komedi
    SÜRE: 15 dakika
    FORMAT: 2.35 / Renkli / 2K / HD
    DİLLER: Türkçe
    ALTYAZILAR: İngilizce, Fransızca, İspanyolca
    SENARİST: Derya Uygurlar
    YÖNETMEN: Derya Uygurlar
    YAPIMCI: Onur Yağız, YUVA Film
    FONLAR: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü
    KAST: Aslı Turan, Almina Kahraman, Melek Ceylan, Roni Dildar
    GÖRÜNTÜ: Emre Pekçakır
    SES: Neşet Ufuk Özdemir, Metin Bozkurt
    KURGU: Arash Ahmadkhani

     SİNOPSİS
    Yarın Ayser için önemli bir gün, cezaevindeki kocasını ziyaret edecektir. O zamana kadar avukata ödeme yapabilmek için elindeki işleri bitirmesi, ablası Emine ile yüzleşmesi ve kızı Deniz’i görüşe götüremeyeceğine ikna etmesi gerekir.

     

    GotûbêJin/ Yönetmen Biyografisi
    Nimet Gatar’ın ilk feminist belgesel filmi GotûbêJin’ın prömiyeri Nisan 2024’te 1. Düsseldorf Kürt Film Festivali’nde yapıldı. Gatar, 2011 yılında Arkeoloji Bölümü’nden mezun oldu. 2016-2018 yılları arasında Jineolojî Dergisi’nin yayın kurulu üyesi ve editörü olarak toplumsal cinsiyet çalışmaları üzerine çalıştı. 2019-2021 yılları arasında sosyoloji yüksek lisansında ‘Yeni Dönem Kürt Sinemasında Kadın Temsilleri’ üzerine çalıştı. 2021 yılında Erasmus staj projesi kapsamında Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales/EHESS’te Hamit Bozarslan ile birlikte ‘Kürt Sinemasında Erkeklik’ üzerine staj projesini tamamladı. Paris’te yaşayan Gatar, şu anda Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales/EHESS Sosyoloji Bölümü’nde doktora öğrencisi olarak ‘Kürt Sinemasında Erkeklik Temsilleri’ başlıklı tezi üzerinde çalışmaktadır.

    Künye:

    Belgeselin Adı: GotûbêJin  (2024)
    Süre: 47’
    Yönetmen/ Director: Nimet Gatar
    Yapımcı/ Producer: Nimet Gatar
    Görüntü Yönetmeni/ Cinematography: Devrim Tekinoğlu ve Lorin Baran
    Senaryo/ Scriptwriter: Nimet Gatar
    Kurgu/ Editor: Musab Tekin
    Müzikler/ Music Composer: Aslika Qadir Welatê me Kurdistane and Aslika Qadir Tu min ra tava jor
    Dil/ Language: Kürtçe ve Türkçe
    Konuşmacılar/ Speakers: Asya Kaçar, Dilan Aslan, Ebru Demirtepe, Fadime Aslan, Gülizar Gürsu, Mehtap Işık, Mizgin Gulan, Naciye Varol, Raife Öter, Saliha Ayata, Seyran Güler, Şirin Doğan, Tuba Çiftçiler ve Zana Bilge Tatar
    Renk/ Colorist: Ciwan Zengin
    Ses/ Sound mix: Çağlar Çakmak

    Sinopsis
    Dersim, Amed ve Van’da düzenlediğimiz gezici sinema gösterimlerinde Kürt Sineması’ndan yola çıkarak oluşturduğumuz film seçkilerini bazen köyde bir evin duvarında, bazen şehir merkezindeki bir salonda kendi izleyicisine ulaştırmak için bir yola çıktık. Base, Berfe, Nigar, Helun, Emine, Jiyan ve birçok kadın karakterin filmlerden taşan hikâyesini üç farklı şehirdeki kadınlara ulaştırdık. Sadece kadınlara açık olan bu film gösterimlerinde kadın kadına söyleştik ve belgeselin adını da GotûbêJin koyduk… Belgeselde, daha önce Kürt Sineması örnekleriyle karşılaşmamış olan çoğu kadın izleyicinin atölyelerde kurdukları diyaloglar, filmlerdeki kadın ve erkek temsilleri üzerine yaptıkları yorumlar, katılımcıların kendi yaşamları üzerinden masaya yatırdığı erkeklik sorunu, patriyarkanın ne olduğu ve buna dair eleştirileri, yaşamlarımızdaki sorunun kaynağı neydi ve çözüm ne olmalıydı sorgulaması, kendi yaşamlarından stranlarla dengbêj kadınlar…

     

    Garan / Mahsum Taşkın
    1994 yılında Şırnak’da doğdu. 2018 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 2020 yılında, ilk kısa filmi olan “Alf Leila Wa Leila / Binbir Gece’nin’’ senarist ve yönetmenliğini yaptı. Binbir Gece ile Antalya Altın Portakal film festivalinde ödül almıştır. Bu filmle birçok ödül kazanmasının yanı sıra ulusal ve uluslararası birçok önemli festivalin ana yarışma seçkisine girdi. 2023 yılında yazdığı ilk uzun metrajlı proje Berlinale Talent Project Marketing’e seçilmiştir burada Jury Highlight Award kazanmıştır.

    Künye:

    Yapım Tarihi: 2025
    Süre: 00:20:00
    Format: Kurmaca, Renkli, Türkçe
    Yönetmen: Mahsum Taşkın
    Senaryo: Mahsum Taşkın
    Görüntü Yönetmeni: Semih Yıldız
    Yapımcı: Mahsum Taşkın, Vildan Erşen
    Müzik: Toke Brorson Odın
    Kurgu: Erhan Örs
    Ses: İlbey Kaya
    Oyuncular: Yavuz Akkuzu, Savaş Işık, Sami Demir, Yusuf Taşkın, Halil Alkış, Botan Savluk, Üzeyir Tayboğa, Müslüm Tosun, Yunus Alkaş, Hamza Sansur

    Sinopsis
    Mehmet, elinde kalan son parasıyla sınırın öbür tarafından inek sürüsü satın alır. Ancak ineklerini almak üzere gümrük kapısına geldiğinde güvenlik gerekçesiyle sınır kapısının kapatıldığını görür. Mehmet’in umutlu bekleyişi sınırın diğer tarafından işitilen bomba sesleri ile her şeyini kaybetme korkusuna dönüşür.