19 Ağustos 1912’de Fransa’nın La Tronche şehrinde doğan ve 2 Ekim 2007’de Vaison-la-Romaine'de vefat eden Henri Metzger, bir Fransız arkeolog ve Helenbilimci idi. École normale supérieure’deki eğitiminin ardından Klasik Edebiyat alanında “agrégation” unvanını alan Metzger Atina Fransız Okulu (1938-1939; 1940-1945) ve ardından Fransız Arkeoloji Enstitüsü (1945-1947) üyesi olmuştur. 1950’de doktora unvanı alan Metzger, kariyerinin çoğunu Lyon Üniversitesi’nde (Antik Çağ Sanat Tarihi bölümü başkanı) geçirmiş ve 1962-1978 yılları arasında Likya bölgesindeki (Türkiye) Xanthos ve Letoon antik kentlerinde Fransız arkeolojik kazılarının başkanlığını yapmıştır. 1975-1980 yılları arasında İstanbul’da Fransız Arkeoloji Enstitüsü’nün yöneticiliğini yapmış ve 1989 yılında Paul Imbs yerine Académie des Inscriptions et Belles-Lettres üyesi olarak seçilmiştir.
1975 yılında İstanbul’daki Fransız Arkeoloji Enstitüsü’nün yöneticiliğine getirilmesi, bu kurum için bir yeniden doğuşun işareti olmuştur. 1955’ten bu yana ilk yerleşik direktör olarak, Enstitünün bilimsel ufkunu genişleterek modern ve çağdaş Türkiye çalışmalarını da dahil etmiş ve böylelikle Arkeoloji Enstitüsü, “Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü”ne dönüşmüştür. Metzger kütüphanenin zenginleştirilmesi ve düzenine büyük özen göstermiştir. Ayrıca eski Tercümanlar Binası’nın fiziksel yönetimini çok ciddiye almıştır. Bundan böyle yatılı ve geçici konuklar günde birkaç kez kesinti olmadan akan sudan faydalanabilmişlerdir.
Metzger’in özgeçmişinin tamamı ve kaynakçası için, Christian Le Roy, Jean-Jacques Maffre ve Olivier Pelon tarafından Revue archéologique’de yer alan ölüm ilanını inceleyebilirsiniz, 2009/2, n ° 48
(Yazıdan bir bölüm) “Hem Anne hem de kendisi için hayatının diğer büyük macerası Xanthos ve Letoon kazıları oldu. Xanthos kazıları 1950 yılında Pierre Demargne ve Pierre Devambez tarafından başlatıldı; Henri Metzger, 1951’de kazıya katıldı ve bir daha hiç kazıdan ayrılmadı. Bu kazılar, 19. yüzyıldaki keşiflerin ardından Likya'da gerçekleştirilen ilk kazı idi. Ulaşım, çalışma, konaklama ve beslenme koşulları zordu. 1954 yılında Antalya’dan Xanthos’a gitmek beş gün sürüyordu. Arkeolojik sitin bağlı olduğu köyde geçirdiği zamanlarda Metzger, Kalinka'nın 1892’de yazdığı ancak 1950’de geçerliliğini hala koruyan notunu alıntılamayı severdi (TAM, II, 1, s. 100): “et hodie loco urbis tamdiu magnificae vilis et tenuis Turcorum vicus torpet et languet cui nomen est Kinik”. Nehrin kenarında konumlanan küçük kazı evinin en ufak yağmurda bile su geçiren bir kerpiç çatısı vardı. Tüm aletler ve malzemelerin çoğu İstanbul’dan kamyonla geliyordu ve o dönemde henüz traktörler bilinmediğinden, malzeme insanların sırtına yüklenerek araziye ulaşıyordu. Fethiye o dönemde, daha sonradan 1953’te bir deprem ile neredeyse tamamen yerle bir olacak küçük bir ilçe idi. Arkeologlar şans eseri o dönem yerel krom madeni yataklarını yöneten Fransız mühendislerin yardımına güvenebildiler. İşte bu koşullar altında Demargne ve Metzger ile Coupel ve Prunet adlı mimarlar, Likya mimarisi alanındaki bilgilerimize yenilerini eklemeyi; Likya'yı Ege Denizi kentlerine bağlayan sanatsal ve ticari akımlara dikkat çekmeyi başardılar, ve sonunda British Museum'un “Xanthos Mermerleri” adlı yayınının gerçeklemesi, onların seçimlerinin doğruluğu ve çalışmalarının kalitesi hakkında çok şey anlatıyor..” (devamı için).
Ayrıca 1966 yılında Guide de Xanthos (Xanthos Rehberi) adlı eser yayımlanmıştır.
Ayrıca Jacques des Courtils tarafından, Henri Metzger'in Xanthos ve Letoon’da gerçekleştirdiği kazılara adanan ve onun çalışmaları ve keşiflerini detaylıca anlatan sayfaya bakmak için (buraya tıklayın).