IFEA’nın müdürleri

albert-gabriel-bio

Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü'nün ilk müdürü olan ve Paris'teki Türkiye Büyükelçisi tarafından kendisine "Fransızların en Türkü" lakabı verilen Albert Gabriel, 1908'den itibaren sık sık seyahat ettiği Türkiye’ye yerleşme kararı öncesinde kariyerine Yunanistan ve Mısır'da başlamıştır. 1930 yılında Fransa Büyükelçiliği ile birlikte, 1975'te IFEA - Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü ismini alacak olan Fransız Arkeoloji Enstitüsü'nü kurmuştur. 

Daha fazla bilgi için...

henri-seyrig-bio

Savaşın patlak verdiği 1914 yılında Henri Seyrig Oxford'da öğrencidir. Savaşın Doğu cephesinde kendini gösteren Seyrig, 1917'de Makedonya'daki Doğu ordusuna katılır. Yunanistan’a olan tutkusu, 1922'de Atina Okulu'na girmesine sebep olur ve 1924-1928 yılları arasında Suriye'ye üç kez seyahat eder. 1929-1941 yılları arasında Fransız mandası altında olan Suriye ve Lübnan Eski Eserler Müdürü olarak, Palmira'daki Bel tapınağı, Krak des Chevaliers ve Baalbek'teki Heliopolis tapınağında arkeolojik kazılar gerçekleştirir. 

Daha fazla bilgi için...

henry-corbin-bio

Filozof, Germanist, İranolog ve Arap bilimci olan Henry Corbin, çalışkan bir araştırmacı, bir kâşif ve bilgin olduğu kadar da bir düşünür olarak hayatını sürdürmüştür. İran İslam’ı ve özellikle Şii gnostisizmiyle ilgilenen az sayıdaki filozoflardan biridir. Etienne Gilson ve Jean Baruzi'nin öğrencisi Louis Massignon, Corbin’i, kendisinin felsefe alanındaki eğilimine açık bir biçimde yön veren Sühreverdi'nin “Doğu teosofisi” ile tanıştırmıştır. 

Daha fazla bilgi için...

louis-robert-bio

Antik Yunan ve özellikle epigrafi ve nümismatik alanlarında uzmanlaşmış Fransız tarihçi ve arkeolog Louis Robert, 1904'te Fransa’nın Limousin bölgesinde doğmuştur. Kırsal kesimde çocukluğunu yaşayan Louis Robert, Paris'te Louis-le-Grand’da aldığı lise eğitiminin ardından 1924'te École normale supérieure kurumunda yükseköğretimini tamamlamıştır. 1927'de Atina Fransız Okulu üyesi olmuştur. Yunanistan'da geçirdiği yıllar boyunca kazılara katılmamış ancak Yunanistan ve komşusu Türkiye'de seyahatler gerçekleştirmiştir.

Daha fazla bilgi için...

emmanuel-laroche-bio

Fransız dilbilimci ve Hititolog Emmanuel Laroche, 11 Temmuz 1914'te Fransa’nın Clamart şehrinde doğmuştur. École normale supérieure’de eğitim alan ve dilbilgisi alanında “agrégation” unvanı alarak eğitim vermeye başlayan Laroche, Antik Yunancadaki NEM kökünün tarihi üzerine tez yazmıştır (1949). Anadolu dilleri ve medeniyetleri ile özellikle Hitit dili alanlarında uzmanlaşmıştır.

Daha fazla bilgi için...

henri-metzger-bio

19 Ağustos 1912’de Fransa’nın La Tronche kentinde doğan ve 2 Ekim 2007’de Vaison-la-Romaine kentinde vefat eden Henri Metzger, Fransız arkeolog ve Hellenbilimci’dir. École normale supérieure'deki eğitiminin ardından Klasik Edebiyat alanında “agrégation” unvanı alarak eğitim vermeye başlayan Metzger, Atina Fransız Okulu (1938-1939; 1940-1945) ve ardından Fransız Arkeoloji Enstitüsü (1945-1947) üyesi olmuştur.

Daha fazla bilgi için...

george-lerider-bio

Georges, Charles Le Rider, 27 Ocak 1928'de Saint-Hernin'de (Finistère) doğmuştur. Fransız tarihçi, kütüphaneci ve Yunan nümismatik uzmanı Le Rider Paris’te Bibliothèque de France'ın müdürü olarak görev yapmıştır. École normale supérieure’de eğitim alan ve “agrégation” unvanı alarak eğitim vermeye başlayan Le Rider, Atina Fransız Okulu üyesidir (1952-1955).

Daha fazla bilgi için...

bacque-grammont-bio

1941 yılında doğan Jean-Louis Bacqué-Grammont, INALCO'da Türkçe, Farsça ve Arapça eğitimi almıştır. Araştırmaları Osmanlı’da coğrafi edebiyat alanında yoğunlaşan Bacqué-Grammont, yaklaşık 150 makale, kitap ve çeviri yayımlamıştır. Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu (Ankara)  üyesidir. IFEA yayınlarının (Anatolia Moderna - Yeni Anadolu (1991-2001) ve Varia Turcica (1985-2005)) kurucusudur.

Daha fazla bilgi için...

jacques-thobie-bio

Çağdaş uluslararası ilişkiler tarihi konusunda, özellikle Orta Doğu dünyasında uzman Jacques Thobie, bu alanlarda bir otoritedir. Zengin ve çeşitlilik gösteren müfredatı, üniversite hayatının çeşitli yönlerindeki uzun profesörlük faaliyetlerine ve sürekli katılımına dayanmaktadır. IFEA araştırmacılarının çalışmalarının yer aldığı yayınların geliştirilmesi konusunda katkı sağlayan Thobie, Anatolia Moderna - Yeni Anadolu (1991-2001) dergisinin yayın direktörü olarak, derginin 3 ila 5. sayılarının  yayımlanması görevlerini üstlenmiştir.

Daha fazla bilgi için...

stephane-yerasimos-bio  

Osmanlı tarihçisi, mimar ve şehir plancısı Stéphane Yérasimos 19 Temmuz Salı günü Paris'teki Saint-Louis hastanesinde ölmüştür. 29 Ocak 1942'de İstanbul’da doğan ve bir Rum ailesinin mensubu olan Yérasimos, prestijli Güzel Sanatlar Akademisi'nde (bugün Mimar Sinan Üniversitesi) mimarlık eğitimi almıştır. Sahip olduğu iki anadil olan Yunanca ve Türkçenin yanına, daha sonra Fransızcayı da eklemiştir.

Yerasimos Derlemi
paul-dumont-bio

Fransız tarihçi Paul Dumont, Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze Türkiye. Siyasi, sosyal ve kültürel tarih çalışmalar konulu doktora tezini 1987 yılında Strazburg-II Üniversitesinde tamamlamıştır. Osmanlı İmparatorluğu’nda ve özellikle Türkiye’de iki dünya savaş arasındaki dönemde Fransız Masonları arasında sosyabilite, ve ayrıca İmparatorluğun doğu illerindeki Fransız askeri ataşelerinin araştırma gezileri konuları üzerine çalışmaktadır.

Daha fazla bilgi için...
pierre-chuvin-bio 1943 doğumlu Pierre Chuvin, Hellenbilimci ve tarihçidir. Antik Yunan ve çağdaş Doğu uzmanı olan Chuvin, Klasik Edebiyat alanında “agrégation” unvanı alarak eğitim vermeye başlamış (1966), ayrıca Ulusal Doğu Dilleri ve Medeniyetleri Enstitüsü'nde Türkçe ve modern Yunanca eğitimi almıştır. Sorbonne Üniversitesinde Antik Yunanca alanında doktorasını tamamlayan Chuvin, Clermont-Ferrand'daki Blaise-Pascal Üniversitesi ve daha sonra Paris X Nanterre Üniversitesi’nde profesör olmuştur. 1993-1998 yılları arasında Taşkent’te Fransız Orta Asya Araştırmaları Enstitüsü'nü kurmuş ve yönetmiştir.
nora-seni-bio  
İstanbul doğumlu olan Nora Şeni, Lycée Notre Dame de Sion'daki lise eğitiminin ardından Fransa'da ekonomi eğitimi almıştır. 1978 yılında Birikim Yayınevi tarafından yayımlanan doktorasının ardından, Paris VIII Üniversitesinin Kentsel Planlama bölümünde öğretim görevlisi olarak görev almıştır.