Emmanuel Laroche

Fransız dilbilimci ve Hititolog Emmanuel Laroche, 11 Temmuz 1914'te Fransa’nın Clamart şehrinde doğmuştur. École normale supérieure’de eğitim alan ve dilbilgisi alanında “agrégation” unvanı alarak eğitim vermeye başlayan Laroche, Antik Yunancadaki NEM kökünün tarihi üzerine tez yazmıştır (1949). Anadolu dilleri ve medeniyetleri ile özellikle Hitit dili alanlarında uzmanlaşmıştır. Nancy Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak dersler verdikten sonra, 1946’da Strazburg Üniversitesine atanmış ve buradaki çalışmalarını 1972'ye kadar sürdürmüştür. Aynı zamanda 1952'den itibaren École Pratique des Hautes Etudes'de de dersler vermiştir.

1965-1975 yılları arasında, daha sonradan Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü adını alacak olan Fransız Arkeoloji Enstitüsü’nün müdürlüğünü yapmıştır. Bu süre zarfında Zeyve (Porsuk) Höyük ve Meydancıkkale (Gülnar, 1971). kazılarını başlatmıştır. Aynı zamanda Ras-Shamra / Ugarit ekibinin (Suriye) çalışmalarında da yer almıştır. 1972’de Académie des Inscriptions et Belles-lettres üyesi olmuştur. Ayrıca Académie autrichienne des sciences üyesidir. 1973 yılında Collège de France’ın “Küçük Asya Dilleri ve Medeniyetleri” kürsüsüne atanmıştır.

Paul Garelli’nin kendisi hakkında yazdığı övgü metninin bir kısmını aşağıda görebilirsiniz: 

“Onunla İstanbul’da Fransız Arkeoloji Enstitüsü’nde çalıştığım sırada tanıştım. Antik Doğu ile ilgilendiğimi bilen müdür, Albert Gabriel, Hitit arkeolojisi alanında uzmanlaşmamı tavsiye ediyordu. İtiraf etmeliyim ki Boğazköy (eski Hitit başkenti Hattuşa) kalıntıları beni çok etkilememişti. Albert Gabriel bir gün benden Karaköy iskelesinden araba ile Emmanuel Laroche adında genç bir bilim insanını almamı istedi. Kendisini tanımıyordum ama iskeleden inerken beklediğim kişinin o olduğunu tahmin ettim ve onu Enstitüye götürdüm. İlk konuşmamızda bana Hitit arkeolojisi kadar dar bir alanda kendimi sınırlayarak hiçbir şey başaramayacağımı anlattı. Konuşmasındaki dürüstlük beni araştırmamın yönünü değiştirmeye ve Anadolu yolculuğunda ona eşlik etmeye ikna etti...” (Metnin tamamını görüntülemek için  buraya tıklayın)

IFEA'da bulunan eserleri ve makalelerinin listesine erişmek için (buraya tıklayın)

''Mélanges offerts à Emmanuel Laroche” Florilegium Anatolicum, Paris. Ed. De Boccard, 1979 adlı eserde yer alan kaynakçasının tamamına ulaşmak için buraya tıklayın