Louis Robert

louis-robert-bio

 

 

Antik Yunan ve özellikle epigrafi ve nümismatik alanlarında uzmanlaşmış Fransız tarihçi ve arkeolog Louis Robert, 1904'te Fransa’nın Limousin bölgesinde doğmuştur. Kırsal kesimde çocukluğunu yaşayan Louis Robert, Paris'te Louis-le-Grand’da aldığı lise eğitiminin ardından 1924’te École normale supérieure kurumunda yükseköğretimini tamamlamıştır. 1927’de Atina Fransız Okulu üyesi olmuştur. Yunanistan'da geçirdiği yıllar boyunca kazılara katılmamış ancak Yunanistan ve komşusu Türkiye'de seyahatler gerçekleştirmiştir. 1932’de Atina’dan dönüşünün ardından École Pratique des Hautes Études’e araştırma müdürü olarak atanmış ve sonrasında Küçük Asya'da bir arkeolojik kazı misyonu yürütme teklifi almıştır. Bu misyon 1934’te yenilenmiştir. Robert’in bilimsel çalışmalarında ayrıcalıklı bir yer almaya başlayan Küçük Asya, 1935’te yayımladığı ilk kitabı Küçük Asya Şehirleri ve 1937’de yayımladığı Anadolu Çalışmaları adlı eserlerine konu olmuştur. Robert, 1939 yılında Collège de France’da Antik Yunan epigrafisi ve eserleri alanında profesör olmuş, 1948’de ise Académie des Inscriptions ve Belles-Lettres üyesi olmuştur. Académie des Inscriptions ve Belles-Lettres Louis Robert’den şöyle bahseder: “geniş ilgi alanı ve katkıda bulunduğu kaynaklardaki olağanüstü ustalığı ile ayırt edilen çok büyük bir tarihçi. En çok da bu kaynakların, ancak sürekli bir şekilde karşılaştırılarak doğru bir şekilde yorumlanabileceklerini göstermeye katkıda bulunmuştur: yazıtlar, aynı zamanda her türden edebi metinler, seyyahların anlatımları, sikkeler, figürlü kabartmalar ve çeşitli türden eserler sürekli olarak tarihsel ve coğrafi bağlamlarına yerleştirilmelidirler. Onun en önemli meziyetlerinden biri de kuşkusuz, kendi içine kapanık disiplinlerin kısıtlamalarını kırmak için durmaksızın verdiği mücadelesiydi”.

Ayrıca, fonds Louis Robert de l’Académie des Inscriptions et Belles-lettres oluşturulmasının onuncu yıldönümünde düzenlenen sempozyum kapsamında yazılmış makaleye bakınız. Makalede Louis Robert’in “yazıtlı taşların yanı sıra özellikle Türkiye’nin batısındaki manzaralar ve sit alanlarının son birkaç on yıl içerisinde turizm ve sanayi alanlarında meydana gelen büyük değişiklikler öncesinde çekilmiş ve bu nedenle ülkenin eski (ve bazen de antik çağlardaki) durumuna ilişkin eşsiz bir tanıklık değerine sahip fotoğraflarını da içeren kapsamlı bir arşive” sahip olduğundan bahsedilmektedir. (buraya tıklayınız)  

Louis Robert, sekiz yıl boyunca yöneteceği IFEA'nın müdürü olduğunda 52 yaşındaydı.

LLouis Robert’in bibliyografisi 1924 yılından ölümüne kadarki süre boyunca eklenen 460’tan fazla eseri içermektedir. Bunlar arasında sayısız makale, 7 ciltlik Opera minora selecta serisi (1969-1990), 13 ciltlik Hellenica serisi (1940-1965), Küçük Asya Belgeleri (1985), bölge veya arkeolojik alan bazında ayrılan korpuslar (Tabai platosu ve çevresi, Karia’daki Amyzon kazıları), monografiler (Doğu Yunan’da Gladyatörler, Antik Yunan-Roma Döneminde Küçük Asya'da Yerel İsimler, Bir Uçtan Bir Uca Küçük Asya, Coğrafya ve Filoloji, Smyrna rahibi Pionios'un şehitliği, vb.) (Mevcut makalelere çevrimiçi ulaşmak için D. Rousset tarafından derlenen ve Saxa Loquuntur web sitesinde Worldcat bibliyografik referansları ile yer alan elektronik Le Petit Robert’e erişebilmek için buraya tıklayınız.

İlk olarak 1930’larda tek başına, daha sonra 1946’dan 1964’e kadar Madame Jeanne Robert ile birlikte katıldığı birçok arkeolojik kazı sırasında çektiği fotoğraflar, çizdiği rölöveler ve yazıtları araştırmak için aldığı kalıplar ile Küçük Asya'yı derinlemesine araştırmıştır. Robert’in yoğun çalışma faaliyetleri arasında 1949-1950 yıllarında katıldığı Karia’daki Amyzon kazıları, 1950-1961 yılları arasında katıldığı Klaros’daki Apollo Tapınağı kazıları ve Türkiye’deki çeşitli müzeler ve müze depolarındaki çalışmaları de yer alır.

Pierre Chuvin kaleminden Louis Robert üzerine yazılan ve Histoire dergisinde yayımlanan metin için Histoire, n ° 279, 2003 3 (buraya tıklayınız)

IFEA’nın kütüphanesinde bulunan eserlerin listesi için (buraya tıklayınız)