Henry Corbin

henry-corbin-bio

 

Filozof, Germanist, İranolog ve Arap bilimci olan Henry Corbin, çalışkan bir araştırmacı, bir kâşif ve bilgin olduğu kadar da bir düşünür olarak hayatını sürdürmüştür. İran İslam’ı ve özellikle Şii gnostisizmiyle ilgilenen az sayıdaki filozoflardan biridir. Etienne Gilson ve Jean Baruzi'nin öğrencisi Louis Massignon, Corbin’i, kendisinin felsefe alanındaki eğilimine açık bir biçimde yön veren Sühreverdi'nin “Doğu teosofisi” ile tanıştırmıştır. Almanya'da bir süre kaldıktan sonra, 1937’de Heidegger'in “Metafizik nedir?” adlı eserinin ilk Fransızca çevirisini yayımlamıştır.

Julien Cain’in teklifi üzerine 1939’da altı ay boyunca önce bilimsel araştırmacı olarak, daha sonra Fransız Enstitüsü müdürü olarak İstanbul'da görev yapan Corbin, savaş süresince kentte kalmaya devam etmiştir. Henri Corbin bu süre boyunca, başta Sühreverdi olmak üzere İslam filozofları üzerine eleştiri makaleleri yazmış ve İran İslam felsefesinin o döneme kadar keşfedilmemiş olan alanlarını açığa çıkarmıştır.

1945’te Tahran Fransız Enstitüsü’nün İranoloji Bölümü'nü kurma ve yönetme görevini üstlenmiştir. Bu süreçte unutulmuş klasik eserlerin yer aldığı “İran Kütüphanesi”ni kurmuştur. 1954 yılında, École pratique des hautes études kurumunda “İslamcılık ve Arabistan’ın dinleri” alanında araştırma müdürü olarak atanmıştır. 1974'te Kudüs'teki Saint John Üniversitesinde Uluslararası Karşılaştırmalı Ruhani Araştırmalar Merkezi’ni kurmuştur.

Daha detaylı bir özgeçmiş için “Association des amis de Henry ve Stella Corbin” adlı web sitesine bakınız

Tam kaynakça için buraya tıklayınız