Bibliothèque

La bibliothèque et l'atelier de cartographie sont ouvert sur rendez-vous

Alexandre Toumarkine, Dr.
Orient-Institut, Istanbul, Türkiye 

Osmanlı ordusu için birbozgunla sonlanan Sarıkamış (1914-1915Kışı) muhtemelen Birinci Dünya Savaşı'nın en travmatik muharebesi olmuştur. Onun anılması ve miraslaşması doğal olarak hassas bir konudur. Sarıkamış, Kars ilinde, Kuzeydoğu Anadolu’nun Türk-Ermeni sınırının kapanması nedeniyle büyük ölçüde yalıtılmış olan ve ekonomik zorluklar yaşayan bir bölgesinde yer alır.

Ne var ki 2004 yılından bu yana, yılda iki kez yapılan anma törenleri - kış (Aralık) ve yaz (Temmuz) – şimdiye kadar hiç görülmemiş bir coşku ile kutlanmaya başlanmış; böylelikle de Sarıkamış, artık büyük ölçüde anma tarihlerinin ötesine geçerek sürekli bir kült nesnesine dönüşen, olağanüstü bir ilgi görenerişilemez Çanakkale'nin ardında ikinci sıraya yerleşmiştir.

Sarıkamış örneğinde, Türk ordusu ile sivil toplum hareketleri (hemşehri dernekleri, Sarıkamış Dayanışma Grubu, vb), Türkiye Dağcılık Federasyonu gibi sivil aktörlerin ve yerel yönetimlerin (vali ve belediye başkanı) nasıl bir etkileşime girdiklerini inceleceğiz. Ayrıca, Sarıkamış'ın yeniden gündeme getirilmesinde büyük payı olan, Sarıkamış Dayanışma Grubu’nun başkanı cerrah Birgün Sönmez’in rolünü de özellikle irdelemeye çalışacağız.